Heliskiën: wat je moet weten en waarom.

By: Alpinresorts Blog Detail Thumbnail

Wat is het?

De simpelste betekenis is dat heliskiën elk soort skiën is met behulp van een helikopter. Dit betekent in de meeste gevallen dat de skiër naar een hoogte wordt gevlogen op de berg en dan naar beneden skiet.

Wat is er zo goed aan?

Je hoeft niet in de rij te wachten voor de lift, neem een korte vlucht naar de top van de berg met prachtige panoramische uitzichten. Je wordt ervoor beloond en die beloning is poeder. Onaangeraakt poeder, pistes die zo leeg zijn dat het lijk alsof de berg je eigen speelplaats is en ook langer dan in de resorts. Heliskiën is zonder twijfel een spectaculaire manier om een echte authentieke ski-ervaring te hebben.

Waarom hebben sommige landen het verbannen?

Het is gevaarlijk. Het risico op lawines is veel hoger dan op de resortpistes die onderhouden worden. Het heeft ook een enorm impact op het milieu door het vele brandstof dat gebruikt wordt en het creëren van veel lawaai.

Waar kan ik nu heliskiën?

Zwitserland en Italië. Frankrijk en Duitsland laten het helemaal niet toe maar Oostenrijk heeft niet echt een afkondiging maar het limiteert zich wel aan de landingspots; er zijn maar twee in het hele land. Zwitserland heeft daarentegen 42 landingspots en vliegt ongeveer 15.000 keer per jaar.

Je kan wel heliskiën in sommige resorts in Frankrijk waar de drop in Italië of Zwitserland is: je kan je volgende heliski vlucht boeken in Sainte Foy Tarentaise (met een landing in Glacier du Ruitor, naast La Thuile in Italië), in La Rosière, Chamonix en Val d’Isère.

Hoeveel kost het?

Het is niet goedkoop, het is tenminste €100 voor een enkele landing. Voor een goedkoper alternatief is er snowcat skiën die hetzelfde doet maar langzamer en het heeft ook niet zo’n groot impact op het milieu.