Het rijden op sneeuw of ijs

By: Alpinresorts Blog Detail Thumbnail

Denk eraan jezelf uit te rusten!

Het eerste advies is vanzelfsprekend maar het kan nog altijd worden herhaald. We gaan de sneeuw niet op als we niet goed uitgerust zijn. Het minimum wat je ervan krijgt is ongelukken.

Denk aan sneeuwkettingen

Op de bergen heb je sneeuwkettingen nodig. Neem elke dag een uur voordat je vertrekt om jezelf voor te bereiden maar niet met je handschoenen. Het moet normaliter tussen 15 en 20 minuten duren.

Rij rustig

Op sneeuw moet je je kunnen anticiperen op van alles. Het is zeker nodig om je snelheid te verminderen tot 30 tot 50 km/u om risico’s te verminderen. Rem ook niet plotseling en hard, je gaat dan glijden.

Niet te dichtbij

Houd afstand met het voertuig dat voor je rijdt. Als het glijdt heb je anders niet veel tijd om te ontwijken en kan je zo controle kwijtraken.

Rem zachtjes

Dat is het principale probleem bij gladheid. Je auto past zich niet snel toe aan ijs dus alles rustig aan doen.

Blijf in controle

Wat er ook gebeurt, blijf in controle. Keer rustig bij de bochten. Als je achteruit moet, rem niet.

Zie en wees gezien, meer dan normaal

Sneeuw is niet zo goed voor bestuurders om naar te kijken daarom moet je extra zichtbaar zijn op sneeuw, ook je auto! Doe je mistlichten aan voor en achter.

Er zijn ook scholen waar je cursussen kan volgend om te rijden bij gladheid. Het is een goed idee jezelf te introduceren hieraan voordat je het op de bergen voor het eerst gaat proberen.